Mali Odkrywcy w zakamarkach kuchennych
CELE:
- rozwijanie sprawności manualnych,
- rozwijanie inwencji twórczej,
- wykształcenie umiejętności przyrządzenia potraw.
W dniu 4 kwietnia 2020 zajęcia za zgodą Urzędu Miasta Płocka zajęcia zostały przeprowadzone zdalnie. Prowadzący zajęcia przez cały czas zajęć byli w stałym kontakcie z rodzicami i uczestnikami projektu.
Zdjęcia uczestników zostały opublikowane na stronie Fundacji w grupie Praca Zdalna - https://www.facebook.com/groups/1961942723950002/?source_id=479699615419067
Wkrótce Wielkanoc, Dzisiaj więc na naszych zdalnych zajęciach przygotowujemy przepisy, dania i ozdoby wielkanocne. W takim dniu podczas biesiadowania przy stole nie może zabraknąć tradycyjnego żurku z białą kiełbasą, dlatego też wychowawcy ugotowali wielkanocny żurek i podzielili się z podopiecznymi i ich rodzicami przepisem na tę smaczną zupę. Dzieci przygotowały z rodzicami propozycje dań i podzieliły się z innymi swoimi przepisami. Była więc babka wielkanocna, warzywny ogródek i las ze zwierzątkami i muchomorami wykonanymi z ugotowanych jajek, murzynek, pieczone ciasteczka i mufinki. Po przygotowaniu potraw podopieczni wykonali różnorodne dekoracje na stół wielkanocny. Królowały papierowe zajączki, kurczaczki i jajka. Były też dekoracje wykonane z materiału i włóczki.
Wszyscy bawili się doskonale a zajęcia okazały się bardzo ..smaczne",
Do zadań zostały dołączone informacje jak wykonać ozdoby i przepis proponowany przez prowadzących .
Wszystkie informacje wcześniej zostały telefonicznie wyjaśnione rodzicom i dzieciom. W trakcie zdalnych zajęć 2 nauczycieli było do dyspozycji rodziców jak i beneficjentów . W zajęciach wzięło udział większość dzieci. Aktywnie włączyli się również rodzice.
Zdalne zajęcia w dniu 4 kwietnia 2020 r przebiegły zgodnie z naszymi i beneficjentów oczekiwaniami.
mgr Monika Cieśla
mgr Aleksandra Radaszkiewicz
Przepisy małych kucharzy :-)
Ksawier
Myszki :
Składniki
- jajka
- szczypiorek
- rzodkiewka
- pieprz w ziarenkach
- sałata
Jajka ugotować na twardo tu warto poprosić mamusię lub tatusia o ugotowanie jajek, przekroić wzdłuż na połówki. Żółtka zostawiamy. Z plasterków rzodkiewki robimy uszy ja tu użyłem marchewki, z ziarenek pieprzu wykonałem oczy i noski, ze szczypiorku wąsiki i ogonki. Pięknie udekorować i gotowe! Smacznego
Muchomorki:
pomidory
jajka
majonez
Jajka ugotować na twardo też warto porosić osobę starszą o pomoc w gotowaniu. Przelać zimną wodą, ostudzone obrać ze skorupek. Odciąć kawałek spodu jajka, aby stały stabilnie. Połówkę (nawet mniejszą część) pomidora pozbaw miąższu i nałóż na czubek jajka (jeśli nie będzie się trzymać, użyj majonezu do przyczepienia). Z majonezu zrób kropki.
Iza i Wiktor
Babka wielkanocna:
1 i 1/3 szkl mąki pszennej
4 jajka
1 szklanka cukru
1 i 1/4 kostki masła
1 opakowanie cukru wanilinowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
cukier puder do posypania babki
tłuszcz do wysmarowania formy
Mąkę przesiewamy do miski i wymieszać z proszkiem do pieczenia. Masło z cukrem i cukrem waniliowym utrzeć na puszystą masę. Ostrożnie w pełnej koncentracji dodać po 1 jajku, nie przerywając ucierania. Wsypujemy po 1 łyżce mąki z proszkiem, mieszając do uzyskania jednolitej konsystencji. Masę bardzo powoli przelej do wysmarowanej tłuszczem formy z kominkiem. Piec ok. 50 min w tem. 190 C. Wystudzoną babkę lekko oprószyć cukrem pudrem. Życzymy smacznego :)